Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

25.04.2024 20:07 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zhoršující se dostupnosti zdravotní péče

Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura, předseda SPD

Nedostupná zdravotní péče trápí mnoho českých občanů. Výrazně přibylo lidí, kteří si u ministerstva zdravotnictví stěžují na nedostupnost zdravotní péče. Resort obdržel už 23 tisíc stížností, ještě před dvěma lety jich byla sotva pětina. Problém je hlavně se zubaři v Moravskoslezském kraji. Informovaly o tom Novinky.

„Z celkového počtu 23 069 stížností na nedostupnost péče je 15 713 stížností (tj. 68 %) na dostupnost zdravotní péče v oblasti stomatologie,“ řekl Novinkám a Právu mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 23808 lidí

„Nedostatek stomatologů, kdy je samozřejmě poptávka hlavně po ošetřeních hrazených zdravotními pojišťovnami, je způsoben také okolností, že řada nových lékařů zakládá soukromé kliniky, které nemají s pojišťovnami smlouvu a jejichž služby si pacienti musí plně platit,“ sdělil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví Martin Gebauer. Zubaři chybí hlavně v odlehlých oblastech s nižším osídlením.

ČT24 loni v říjnu informovala, že stálého stomatologa přes pojišťovnu nemá pětina lidí a roste nápor na zubní pohotovosti, protože pacientům se nedaří najít si stálého zubaře. Až dva miliony lidí v ČR nemají svého zubaře a nejsou u zubaře registrovány! Potvrzují to prý zdravotní pojišťovny a upozornil na to loni v únoru iDnes.cz.

Jde o dlouhodobé selhání státu a všech vládních reprezentací, které do dnešní doby nebyly schopny zajistit plošnou a finančně dostupnou stomatologickou péči pro všechny občany ČR po celém území republiky. Je to přece jeden ze základních úkolů veřejné správy a politické reprezentace. To, že miliony našich občanů nemají řádnou stomatologickou péči, pro ně znamená i velká zdravotní rizika a pro systém zdravotnictví i budoucí vysoké náklady, které přitom nebyly nevyhnutelné.

Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem českým občanům platícím povinné zdravotní pojištění a všem tzv. státním pojištěncům, což jsou např. děti, senioři či zdravotně postižení. Premiér Petr Fiala by měl proto navrhnout prezidentovi republiky odvolat Vlastimila Válka z funkce ministra zdravotnictví. Odmítáme zároveň další privatizaci zdravotnictví, která je záměrem asociální vlády Petry Fialy (ODS)!

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

12:17 Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice.